Saturday, October 30, 2010

Základní informace

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů je křesťanská církev založená 6. dubna 1830 ve Fayette, New York, USA. Dle základní kategorizace však nespadá do katolické ani protestantské odnože křesťanství. Hlavním důvodem této kategorizace jsou jedinečné okolnosti vzniku této Církve (viz Historie).

Následující čtyři náměty (fakta, víra, rodina, ovoce) jsou vyňaty z proslovu staršího Ballarda, člena Kvora dvanácti apoštolů, který při přenosu generální konference poskytl základní údaje o naukách a členstvu Církve:

Fakta
faktům může patřit toto:
• Zaprvé „mormoni“ je přezdívka Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. O členech se často hovoří jako o „mormonech“, „Svatých posledních dnů“ nebo „SPD“. Termín „Svatý“ znamená „člen“.
• Zadruhé Církev byla znovuzřízena v roce 1830 v severní části státu New York. Jejím prvním prorokem a presidentem byl Joseph Smith. Dnes má hlavní sídlo v Salt Lake City a současným prorokem je president Gordon B. Hinckley [od 3.2.2008 Thomas S. Monson].
• Zatřetí Církev má více než 13 milionů členů ve 176 zemích a teritoriích. Asi šest milionů z nich žije ve Spojených státech, což z nás činí čtvrtou největší křesťanskou denominaci v Americe. Jako jedna z nejrychleji se šířících křesťanských denominací na světě dokončujeme každý pracovní den jednu novou kapli. Členové platí desátek, což je 10 procent příjmu, a tím umožňují nejenom stavbu kaplí, ale i uskutečnění dalších programů.
• Začtvrté místní kongregace jsou vedeny dobrovolníky, neplacenými členy. Jak muži, tak ženy slouží v přidělených vedoucích funkcích.
• A zapáté mormoni jsou dobře zastoupeni v politice i ve vládě. (Například ve Spojených státech je v Kongresu 16 členů Církve, a to za obě politické strany.) Členové také na celém světě zastávají vysoká a zodpovědná postavení v obchodě, v medicíně, v právu, ve vzdělávání, ve sdělovacích prostředcích, ve sportu i v kultuře.
Víra
Dále musí lidé vědět něco o naší víře jakožto oddaných křesťanů se silnými tradičními hodnotami. Spolu s Články víry musíme zdůrazňovat, že:
• Věříme ve věčnost duše, že Bůh je Otcem našich duchů a že se k Němu můžeme po smrti vrátit.
• Věříme, že Ježíš Kristus je náš osobní Spasitel, a snažíme se podle Něho a podle Jeho učení vést svůj život. Při svých nedělních bohoslužbách si připomínáme Kristovu smírnou oběť, což se podobá „přijímání“ v jiných církvích. Přijímáme za spolukřesťany všechny, kteří věří, že Ježíš Kristus je Syn Boží a Spasitel celého lidstva. Mnozí křesťané nechápou, že s nimi máme velmi mnoho společného. Joseph Smith učil, že Ježíš Kristus je středem naší víry, a vše ostatní jsou jenom přídavky k tomu. (Viz Elders’ Journal, July 1838, 44.) Jméno Církve zní Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů.
• Věříme, že původní církev, kterou založil Ježíš, byla ztracena a že v naší době byla znovu obnovena. Kněžství, pravomoc daná člověku, aby jednal ve jménu Boha, a apoštolové a prorok, kteří nás vedou, to vše bylo znovuzřízeno, stejně jako všechny nezbytné obřady spasení.
• Věříme v Bibli svatou, ve Starý i Nový zákon, a používáme ji.
• A věříme v Knihu Mormonovu a další knihy písem, které podporují a potvrzují Bibli a svědčí o službě a božskosti Krista a pokračujícím Božím zjevení člověku. Kniha Mormonova je vskutku „dalším svědectvím o Ježíši Kristu“.
Rodina
Dále, je dobré, aby lidé věděli, že rodina je středem naší teologie a našeho životního stylu. Řečeno ještě jednou, jednoduchá prohlášení jsou užitečná pro toho, kdo není informován, ale je zvědavý, jaký význam přikládáme rodině.
• Mormoni kladou obzvláště silný důraz na rodinu jako základní jednotku Církve a společnosti. Jsme hluboce oddáni manželství (definovanému jako spojení jednoho muže a jedné ženy). Praktikování polygamie, které v omezené míře probíhalo v raných pionýrských dnech Církve, bylo ukončeno v roce 1890, tedy před 117 lety.
• Rodiny a jednotlivci, ať už náležejí k naší víře, či nikoli, se mohou účastnit nedělních bohoslužeb v našich kaplích. Zde společně uctíváme a navzájem se poučujeme z písem.
• Rodiny Svatých posledních dnů jsou povzbuzovány, aby týdně, obvykle v pondělí večer, konaly „rodinný domácí večer“. To poskytuje pravidelný a předvídatelný čas pro rodiče, aby učili své děti hodnotám a aby se mohli společně bavit. Vyzýváme ty, kteří nejsou naší víry, aby tuto praxi přijali do vlastního života.
• Církev podporuje rodinu i prostřednictvím pomocných programů pro ženy, mládež a děti. Tyto programy poskytují náboženské poučení, příležitosti pro křesťanskou službu, sport, divadlo, hudbu a skauting.
• A také se hodně zaměřujeme na širší rodinu, genealogii a osobní rodinnou historii, což mladým i starým umožňuje silněji vnímat svůj původ, identitu a sounáležitost. Nejvyšší a nejposvátnější obřady naší víry se týkají našich rodin, žijících i mrtvých, a některé z těchto obřadů se konají v našich chrámech.
Ovoce
A nyní, ačkoli někteří začínají rozumět několika faktům o nás a poznávají nás přesněji podle naší víry a podle důrazu, který klademe na rodinu, byl to Spasitel, kdo řekl: „Po ovocích jejich poznáte je.“ (Matouš 7:20; zvýraznění přidáno.) Církev, nebo jakýkoli životní styl, má být posuzována podle ovoce neboli podle výsledků, které přináší. Zde je několik příkladů založených na statistikách ze Spojených států. Tyto údaje však budou mezi praktikujícími mormony (čímž rozumíme ty, kteří pravidelně navštěvují shromáždění a chrám) na celém světě podobné:
• Jedním ovocem je delší život. Studie ukazují, že praktikující mormoni jsou zdravější, a tudíž žijí déle, než je národní průměr. V roce 1833 Pán zjevil Josephu Smithovi Slovo moudrosti, které, pokud podle něho žijeme, zajišťuje dlouhý a zdravý život.
• Zadruhé ti, již jsou oddáni v chrámu a pravidelně ho navštěvují, mají daleko nižší rozvodovost, než je národní a světový průměr.
• Zatřetí dosahujeme úrovně vzdělanosti, která je vyšší než národní průměr.
• Začtvrté více než 70 000 členů dobrovolně na své vlastní náklady slouží 18 až 24 měsíců v humanitárním úsilí, pověřeních církevní služby a misionářské službě na plný úvazek na celém světě.
• A zapáté klademe silný důraz na soběstačnost a solidní pracovní etiku. Povzbuzujeme k aktivnímu zapojení v našich obcích a městech a k poskytování služby druhým. Církev soustavně poskytuje značné finanční částky, zboží a služby humanitárním projektům na celé zeměkouli, včetně nesčíslných hodin práce darovaných členy při úklidu a pomoci po katastrofách.

[Zdroj: Starší M. Russell Ballard. Víra, rodina, fakta a ovoce. Generální konference, říjen 2007.]




Citáty prominentních osob o mormonismu:

Abraham Lincoln, přestože podepsal antipolygamní zákony, jejich uvedení v platnost nějak aktivně neprosazoval. Vůči Svatým posledních dnů zachovával tzv. tříslovný postoj: "Nechte je být". Jednomu novináři z Církve v roce 1862 vysvětloval:
[Pane] Stenhousi, když jsem byl chlapcem na farmě v Illinois, bylo tam spousta dříví, které jsme měli odklidit. Občas se stalo, že jsme přišli ke kmeni, který spadl na zem. Byl příliž tvrdý na štípání, příliš vlhký na spálení, příliš těžký k přesunutí, tak jsme orali okolo něj. Vraťte se a řekněte Brighamu Youngovi, že pokud mě nechá být, nechám být já jej. (Leonard J. Arrington & Davis Bitton: The Mormon Experience: A History of the Latter-day Saints New York: Knopf, 1979).
Stenhouse, when I was a boy on the farm in Illinois there was a great deal of timber on the farm which we had to clear away. Occasionally we would come to a log which had fallen down. It was too hard to split, too wet to burn, and too heavy to move, so we plowed around it. You go back and tell Brigham Young that if he will let me alone I will let him alone.


Lev Nikolajevič Tolstoj se v roce 1892 setkal s Dr. Andrew D. Whitem (Am. ministr zahraničí pro Ruskou říši). Při příležitosti konverzace o náboženských otázkách ho hrabě Tolstoj přísným, avšak milovným způsobem, pokáral za povrchní znalosti věcí:
Dr. White, jsem velice překvapen a zklamán, že muž tak vysokého vzdělání a úřadu by byl natolik neznalý tohoto důležitého předmětu. Mormoni učí americké náboženství; jejich zásady a vzájemné ekonomické vztahy jsou položeny na zdravých základech. Pokud se jejich lidé přidrží učení této Církve, nic nezastaví jejich pokrok -- bude neomezený. V minulosti se zrodila velká hnutí, ale vymřela nebo se pozměnila, než dospěla zralosti. Pokud mormonismus vydrží, nezměněno, do třetího a čtvrtého pokolení, stane se největší mocí, kterou svět kdy znal. (LeGrand Richards: A Marvelous Work and a Wonder, 1976. s. 412-414).
Dr. White, I am greatly surprised and disappointed that a man of your great learning and position should be so ignorant on this important subject. The Mormon people teach the American religion; their principles teach the people not only of Heaven and its attendant glories, but how to live so that their social and economic relations with each other are placed on a sound basis. If the people follow the teachings of this Church, nothing can stop their progress -- it will be limitless. There have been great movements started in the past but they have died or been modified before they reached maturity. If Mormonism is able to endure, unmodified, until it reaches the third and fourth generation, it is destined to become the greatest power the world has ever known.


John F. Kennedy při návštěvě Salt Lake City 26. září 1963 (necelé dva měsíce před svým úmrtím), kdy hovořil o zahraniční politice, rovněž vyjádřil své uznání Svatým posledních dnů za kultivaci utažské pouštní oblasti do "vzkvétající růže" (viz Izaiáš 35:1):
Mormoni byli před jedním stoletím pronásledovanou a soudně stíhanou minoritou. Zaháněni z místa na místo, byli oběťmi násilí a občas vraždy. Ale dnes, během období sta let, jsou jejich víra a skutky známy a respektovány po celém světě a jejich hlas je slyšet v nejvyšších radách této země. Jak uspěli mormoni, tak může uspět Amerika, pokud se nevzdáme nebo nevrátíme.
The Mormons, of a century ago, were a persecuted and prosecuted minority. Parried from place to place, the victims of violence and occasionally murder. While today, in the short span of a hundred years, their faith and works are known and respected the world around and their voice is heard in the highest councils of this country. As the Mormons succeeded, so America can succeed, if we will not give up or turn back.


George W. Bush zaslal do ústředí Církve kondolesenci při úmrtí presidenta Církve Gordona B. Hinckleyho (28.1.2008), se kterým se několikrát osobně setkal:
Laura a já jsme hluboce smutní ze smrti našeho přítele Gordona B. Hinckleyho. Během své sedm dekád dlouhé služby v Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, Gordon prokázal srdce služebníka a moudrost vůdce. Byl neúnavným pracovníkem a talentovaným mluvčím, který byl ve své komunitě respektován a ve své náboženské obci oblíbený. Jako prezident své církve cestoval do více, než 60 zemí, aby rozšiřoval poselství lásky a optimismu milionům lidí po celém světě, kteří sdíleli jeho víru.
Jakožto potomek [imigrantů z] Mayflower a vnuk mormonských pionýrů, Gordon byl hluboce vlastenecký muž. Jeho vůdcovství a služba posílila Správní radu Univerzity Brighama Younga, Boy Scouts of America a zimní olympijské hry 2002 v Salt Lake City. V roce 2004 jsem byl poctěn mu předat Prezidentskou medaili svobody, nejvyšší národní občanské ocenění, za jeho celoživotní veřejnou službu.
Laura a já budeme postrádat Gordonovo přátelství a moudrost. Naše myšlenky a modlitby jsou s jeho pěti dětmi a zbytkem rodiny Hinckleyových.
Laura and I are deeply saddened by the death of our friend, Gordon B. Hinckley. While serving for over seven decades in the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Gordon demonstrated the heart of a servant and the wisdom of a leader. He was a tireless worker and a talented communicator who was respected in his community and beloved by his congregation. As President of his church, he traveled to more than 60 countries to spread a message of love and optimism to the millions of people around the world who shared his faith.A Mayflower descendent and the grandson of Mormon pioneers, Gordon was a deeply patriotic man. His leadership and service strengthened the Board of Trustees of Brigham Young University, the Boy Scouts of America, and the 2002 Winter Olympic Games in Salt Lake City. In 2004, I was honored to present him with the Medal of Freedom, our Nation's highest civil award, in recognition of his lifelong public service.
Laura and I will miss Gordon's friendship and wisdom. Our thoughts and prayers are with his five children and the rest of the Hinckley family.
Pozn.: Prezidentská medaile svobody byla za zásluhy v náboženství udělena zatím pouze šesti osobám.