Saturday, October 30, 2010

Kniha Mormonova: Další svědectví o Ježíši Kristu

KNIHA MORMONOVA
ZPRÁVA PSANÁ
RUKOU MORMONOVOU
NA DESKÁCH
VYŇATÁ Z DESEK NEFIOVÝCH

Pročež, toto je zkrácení záznamu lidu Nefiova, a také Lamanitů - Napsané Lamanitům, kteří jsou zbytkem domu Izraele; a také Židům a pohanům - Napsané cestou přikázání, a také duchem proroctví a zjevení - Napsané a zapečetěné a ukryté Pánu, aby nemohlo býti zničeno - Aby vyšlo darem a mocí Boží k svému přeložení - Zapečetěné rukou Moroniovou a ukryté Pánu, aby vyšlo v příhodném čase prostřednictvím pohanů - Jejich přeložení darem Božím.

Také zkrácení vyňaté z Knihy Eterovy, která je záznamem lidu Jaredova, který byl rozptýlen v době, kdy Pán zmátl jazyk lidí, když stavěli věž, aby dosáhli nebe - Které má ukázati zbytku domu Izraele, jaké veliké věci Pán vykonal pro jejich otce; a aby mohli znáti smlouvy Páně, aby nebyli zavrženi na věky - A také k přesvědčení Židů a pohanů, že JEŽÍŠ je KRISTUS, VĚČNÝ BŮH, zjevující se všem národům - A nyní, pokud jsou v ní chyby, jsou to chyby lidské; pročež, nezavrhujte věci Boží, abyste mohli býti shledáni bez poskvrny před soudcovskou stolicí Kristovou.
-------------------------------------------------
Původní překlad z desek do angličtiny
pořídil Joseph Smith ml.
Poprvé vydáno anglicky
v Palmyře ve státě New York v USA v roce 1830
-------------------------------------------------




Kniha Mormonova je svazek svatého písma srovnatelný s Biblí. Je to záznam Božích jednání s dávnými obyvateli Amerik a obsahuje plnost věčného evangelia.

Tuto knihu napsalo mnoho dávných proroků duchem proroctví a zjevení. Jejich slova, napsaná na zlatých deskách, citoval a zkrátil prorok-dějepisec jménem Mormon. Záznam podává zprávu o dvou velkých civilizacích. Jedna přišla z Jeruzaléma roku 600 př. Kr. a poté se rozdělila do dvou národů známých jako Nefité a Lamanité. Druhá přišla mnohem dříve, když Pán zmátl jazyky u věže Bábel. Tato skupina je známa jako Jaredité. Po uplynutí několika tisíc let byli všichni zničeni kromě Lamanitů a ti jsou hlavními předky amerických Indiánů.

Vrcholnou událostí zaznamenanou v Knize Mormonově je osobní služba Pána Ježíše Krista mezi Nefity brzy po jeho vzkříšení. Kniha uvádí nauky evangelia, nastiňuje plán spasení a říká lidem, co musejí dělati, aby získali pokoj v tomto životě a věčné spasení v životě, který přijde.

Poté, co Mormon dokončil své zápisy, předal tuto zprávu svému synu Moronimu, který přidal několik vlastních slov a ukryl desky v pahorku Kumora. Dne 21. září 1823 se tentýž Moroni, nyní oslavená a vzkříšená bytost, ukázal proroku Josephu Smithovi a poučil ho o dávném záznamu a jeho předurčeném překladu do anglického jazyka.

V patřičné době byly desky předány Josephu Smithovi, který je přeložil darem a mocí Boží. Tento záznam se nyní vydává v mnoha jazycích jako nové a další svědectví, že Ježíš Kristus je Syn živého Boha a že všichni, kteří k němu přijdou a budou poslušni zákonů a obřadů jeho evangelia, mohou býti spaseni.

O tomto záznamu prorok Joseph Smith řekl: "Řekl jsem bratřím, že Kniha Mormonova je nejsprávnější ze všech knih na zemi a že je závěrným kamenem našeho náboženství a že se člověk dodržováním jejích předpisů přiblíží Bohu více nežli prostřednictvím kterékoli jiné knihy."

Pán umožnil, aby kromě Josepha Smitha zlaté desky vidělo jedenáct dalších a aby byli zvláštními svědky o pravdě a božskosti Knihy Mormonovy. Jejich psaná svědectví jsou v knize uvedená jako "Svědectví tří svědků" a "Svědectví osmi svědků".

Vyzýváme všechny lidi, všude, aby četli Knihu Mormonovu, aby přemítali v srdci o poselství, které obsahuje, a pak se ptali Boha, Věčného Otce, ve jménu Krista, je-li tato kniha pravdivá. Ti, kteří tak učiní a budou se ptáti ve víře, získají svědectví o její pravdivosti a božskosti mocí Ducha Svatého. (Viz Moroni 10:3-5.)

Ti, kteří získají toto božské svědectví od Svatého Ducha, dojdou touž mocí také poznání, že Ježíš Kristus je Spasitel světa, že Joseph Smith je jeho zjevovatel a prorok v těchto posledních dnech a že Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů je Pánovo království ještě jednou ustanovené na zemi, aby připravovalo druhý příchod Mesiáše."




SVĚDECTVÍ TŘÍ SVĚDKŮ
BUDIŽ ZNÁMO všem národům, pokolením, jazykům a lidem, ke kterým toto dílo přijde: Že jsme my, milostí Boha Otce a Pána našeho Ježíše Krista, viděli desky, které obsahují tento záznam, jenž je záznamem lidu Nefiova, a také Lamanitů, bratří jejich, a také lidu Jaredova, který přišel od věže, o které se hovoří. A my také víme, že byly přeloženy darem a mocí Boží, neboť jeho hlas nám to oznámil; pročež víme s jistotou, že toto dílo je pravdivé. A také svědčíme, že jsme viděli rytiny, které jsou na těchto deskách; a byly nám ukázány mocí Boží a nikoli lidskou. A prohlašujeme slovy rozvážnosti, že anděl Boží sestoupil s nebe a přinesl tyto desky a položil nám je před oči, abychom je spatřili a viděli je, i rytiny na nich; a my víme, že je to milostí Boha Otce a Pána našeho Ježíše Krista, že jsme je spatřili, a vydáváme svědectví, že tyto věci jsou pravdivé. A je to v očích našich podivuhodné. Nicméně hlas Páně nám přikázal, abychom o tom vydali svědectví; pročež, abychom byli poslušni přikázání Božích, vydáváme svědectví o těchto věcech. A víme, že když budeme věrni v Kristu, zbavíme šat svůj krve všech lidí a budeme shledáni bez poskvrny před soudcovskou stolicí Kristovou a budeme s ním věčně dlíti v nebesích. A čest budiž Otci i Synu i Duchu Svatému, což jest jeden Bůh. Amen.
OLIVER COWDERY
DAVID WHITMER
MARTIN HARRIS


SVĚDECTVÍ OSMI SVĚDKŮ
BUDIŽ ZNÁMO všem národům, pokolením, jazykům a lidem, ke kterým toto dílo přijde: Že Joseph Smith ml., překladatel tohoto díla, nám ukázal desky, o kterých se hovoří a které mají vzhled zlata; a kolik listů jmenovaný Smith přeložil, tolik jsme jich měli ve svých rukou; a také jsme na nich viděli rytiny, a všechny mají vzhled starobylé práce a pečlivého opracování. A vydáváme slovy rozvážnosti svědectví o tom, že jmenovaný Smith nám je ukázal, neboť jsme je viděli a potěžkali a víme s jistotou, že jmenovaný Smith má desky, o kterých hovoříme. A dáváme svá jména světu, abychom dosvědčili světu to, co jsme viděli. A my nelžeme, nechť o tom vydává svědectví Bůh.
CHRISTIAN WHITMER HIRAM PAGE
JACOB WHITMER JOSEPH SMITH ST.
PETER WHITMER ML. HYRUM SMITH
JOHN WHITMER SAMUEL H. SMITH




Výňatky z Knihy Mormonovy:
"A stalo se, že já, Nefi, jsem řekl svému otci: Půjdu a učiním věci, které přikázal Pán, neboť vím, že Pán nedává dětem lidským žádná přikázání, aniž by pro ně připravil cestu, aby mohly uskutečniti věc, kterou jim přikazuje" (1. Nefi 3:7).

"Adam padl, aby lidé mohli býti; a lidé jsou, aby mohli míti radost" (2. Nefi 2:25).

"A my mluvíme o Kristu, radujeme se v Kristu, kážeme o Kristu, prorokujeme o Kristu a píšeme podle proroctví svých, aby děti naše mohly věděti, k jakému prameni mohou hleděti pro odpuštění hříchů svých" (2. Nefi 25:26).

"Andělé mluví mocí Ducha Svatého; pročež, oni mluví slova Kristova. Pročež, pravil jsem vám, hodujte na slovech Kristových; neboť vizte, slova Kristova vám řeknou vše, co máte činiti" (2. Nefi 32:3).

"A nadto, pravím ti, že nebude dáno žádného jiného jména ani žádné jiné cesty ani prostředku, jímž k dětem lidským může přijíti spasení, pouze ve jménu a skrze jméno Krista, Pána Všemocného" (Mosiáš 3:17).

"A nyní, jak jsem pravil o víře - víra neznamená míti dokonalou znalost věcí; tudíž máte-li víru, doufáte ve věci, které nejsou viděti, které jsou však pravdivé" (Alma 32:21).

"Nyní, ty se můžeš domnívati, že to je pošetilost ve mně; ale viz, já ti pravím, že malými a prostými věcmi se uskutečňují věci veliké; a malé prostředky v mnoha případech zahanbují moudré. A Pán Bůh užívá prostředků, aby uskutečnil své veliké a věčné záměry; a velice malými prostředky Pán zahanbuje moudré a uskutečňuje spasení mnoha duší" (Alma 37:6-7).

"A nyní, já, Moroni, bych chtěl o těchto věcech poněkud promluviti; chtěl bych ukázati světu, že víra je to, v co doufáme a co není viděti; pročež, nepřete se, protože nevidíte, neboť neobdržíte žádné svědectví, teprve až po zkoušce své víry" (Ether 12:6).

"Vizte, chtěl bych vás nabádati, abyste, až budete čísti tyto věci, bude-li to moudrost v Bohu, že je budete čísti, pamatovali, jak milosrdný byl Pán k dětem lidským od stvoření Adama až do doby, kdy tyto věci obdržíte, a abyste o tom přemítali v srdci svém. A až tyto věci obdržíte, chtěl bych vás nabádati, abyste se tázali Boha, Věčného Otce, ve jménu Krista, zda tyto věci nejsou pravdivé; a budete-li se tázati s upřímným srdcem, s opravdovým záměrem, majíce víru v Krista, on vám projeví jejich pravdivost, mocí Ducha Svatého. A mocí Ducha Svatého můžete znáti pravdu ohledně všech věcí" (Moroni 10:3-5).


Poznámka: Tištěnou kopii si lze objednat zdarma na adrese jakékoliv církevní odbočky: http://cjkspd.blogspot.com/2010/10/kontakty.html. Elektronické verze v různých jazycích (včetně češtiny) jsou dostupné na: http://scriptures.lds.org.